Font Size

Screen

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Perbezaan Nikon dan Canon

  • PDF

KAMERA FOTOGRAFI
 

Kamera DSLR yang anda miliki adalah cukup bagus...pernah anda terfikir sejauh mana yang anda fahami kamera DSLR anda sendiri? Body kamera anda? Lens kamera Anda? atau anda memang tidak mahu memahami secara jelas akan kepenggunaan yang terdapat pada kamera anda...!

 

Nikon, Canon menjadi sebutan peminat kamera buat masa ini. Apakah perbezaan antara Kamera Nikon dan Kamera Canon yang anda tahu? Atau anda akan mengikut kata kata kawan anda mana yang terbaik untuk anda beli kamera DSLR? Bagi pengguna yang sudah biasa dengan kamera Canon akan meyatakan bahawa Canon adalah yang terbaik dan sama juga bagi Pengguna Kamera Nikon... Apakah anda pernah terfikir untuk mencari perbezaan kedua kamera tersebut. Pasti ada kebaikan dan kelemahan bagi kedua dua kamera tersebut dan apakah kebaikan dan keburukanya. nilai terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli sebarang kamera.. kerana sekali anda membeli pasti sukar untuk menukarkanya di masa yang terdekat.

 

Nikon, adalah jenama kamera yang sudah lama berada di pasaran, Zaman Model FE ( Filem 35mm ) seingga lah hari ini tetap berada di pasaran.  Nikon sentiasa upgred teknologi untuk memberi gambar yang berkualiti dan terbaik. Pada pendapat saya, Harga sebuah Kamera Nikon Lebih Mahal dari kamera Canon... Kelemahan yang terdapat pada Nikon dari segi harga. Kamera Nikon selalunya di gunakan di Studio Fotografi kerana Kualiti gambar nampak lebih meyerlah dan menarik dari segi Tone, Shadow, Color dan Mode dalam gambar itu...   Adakah anda pernah mencuba?

 

Canon, Tidak asing lagi dipasaran. Ramai pengguna menggunakanya  kerana harganya agak lebih murah dari Kamera Nikon. Selalunya kamera Canon di gunakan untuk mengambil gambar yang pergerakanya laju sepeti F1, Bola sepak, Bot Laju dan beberapa aktiviti yang melibatkan pergerakan yang laju. Kelemahan kamera Canon dari segi Contrast gambarnya agak tinggi sedikit dari Nikon. Sekeping gambar yang di ambil dalam keadaan sama F: Speed dengan nikon, kualiti gambar Canon agak cerah dan putih sedangkan nikon lebih gelap sedikit. kepunggunaan kedua kamera ini hampir sama. Perbezaan kedua kamera ini dari segi kedudukan ( Button ) yang boleh di ejas atau Playback gambar serta setting dalam menu.

 

Harus di ingat kepada pengguna, Kita harus memahami secara faham keatas setiap kepunggunan yang terdapat pada badan kamera yang kita miliki dan bukan menghafal setiap butang di antara satu kamera dengan kamera yang lain jenama. Belajar memahami dengan jelas dan praktik setiap menu yang berfungsi dengan berlainan agar kita dapat menilai hasil gambar yang kita snap itu. Teruskan usaha mempelajari teknik dan tip melalui badan kamera DSLR kita.

 

Cikgu Sharif menulis......


Last Updated on Wednesday, 12 October 2011 14:09

You are here: Kreatif Perbezaan Nikon dan Canon